Maritiem & havenlogistiek

Het verwijderen van windturbines kan worden benaderd als een omgekeerd installatieproces. Na demontage van de hoofdonderdelen zoals de bladen, nacelle en rotor worden ook de subonderdelen gedemonteerd en naar de ontvangsthaven getransporteerd.

Afhankelijk van de vervolgactiviteit moeten deze onderdelen verder worden gedemonteerd, verkleind en verder worden gescheiden. Per type materiaal gelden specifieke veiligheids- en afvalscheidingsvoorschriften.

Het ontvangst in de haven, het bijbehorende scheepsagentschap en de afvalscheiding wordt binnen de Eemshaven georganiseerd door Buss Terminal Eemshaven, DHSS en Bek & Verburg. Het transport van de overgebleven restproducten naar lokale recyclingbedrijven wordt door Lubbers Logistics Group uitgevoerd.

Havenlogistiek

De ontvangstterminal binnen de Eemshaven heeft een lange en brede kade met een diepgang tot 11 meter. Vaartuigen met een aanzienlijke diepgang kunnen direct voor de kade aanleggen. De kade is geschikt om zware lasten te dragen.

Zware havenkranen, reachstackers, SPMT’s en heftrucks zijn aanwezig om de bladen, nacelles, torendelen en fundaties te hijsen en binnen de Eemshaven te verplaatsen. Voor de demontage werkzaamheden zijn specifieke gebieden aangewezen waar de verwerking op een veilige manier plaatsvindt. De materialen worden na de eerste verwerking direct naar de recyclingbedrijven in de nabije regio gebracht.

Agentschap

Om het schip dat de ontmanteling begeleid te kunnen ontvangen dienen een aantal zaken geregeld te zijn. Denk hierbij aan het organiseren van douaneformaliteiten, inklaren van het schip, afstemming met havenautoriteiten, bevoorrading en eventueel het organiseren van sleepboten. Deze zaken worden binnen Decom North door DHSS gecoördineerd.